Lepota od znotraj! Prosena kaša v mandljevem mleku!

Ponedeljek je odličen dan za začetek majhne spremembe! V svoj jutranji ritual sem tudi sama nedavno vključila izjemo zdrav in pomemben obrok in moram priznati, da mi je telo izredno hvaležno!

Proso je poznano kot pražito, saj so za njegove pozitivne lastnosti vedeli že v kameni in bronasti dobi in sodi med najstarejše kulturne rastline.
Tudi sodobni prehranski strokovnjaki izjemno cenijo proso, saj znatno pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija, ki jih v drugih žitih ni.  Proso je tudi ena od maloštevilnih rastlin, ki premorejo silicijevo kislino v topni obliki, kar organizmu omogoči njeno absorbcijo, ta pa koristi zobni sklenini, trdnosti nohtov in čvrstosti las. Proso priporočajo tudi vsem, ki imajo težave z izpadanjem las!

Proso je EDINO žito, ki v želodcu povzroči alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce, predvsem zavoljo visoke vsebnosti mineralov in vitaminov. Je balzam za črevesno floro! Proso se priporoča torej vsem, ki imajo občutljive želodce, imajo težave s prebavljanjem hrane zjutraj in za vse tiste, ki imajo celiakijo ali občutljivost na gluten.

Kako pripraviti okusen zajtrk iz prosa? 
Prosena kaša je vrhunska izbira zajtrka, saj bo tako telo že zjutraj absorbiralo le tisto najboljše prav tako pa proso vašega želodca ne bo obremenjeval!

Recept za najboljši zajtrk: 1/2 polovica skodelice prosa, 2-3dl mandljevega mleka. Kuhamo od 7 do 15min na zmernem ognju, sladkamo po želji. Ko je kaša skuhana, na krožnik dodamo brusnice ali katero koli drugo suho sadje!

ps: Proseno kašo kupujem v DM, mandljevo mleko pa v Dm ali v Šparu!
xoxo
K.

No comments

Negativity free! Thank you dolls for all your lovely comments!