Kako se znebiti aken in nečiste kože?

Akne so ena najpogostejših težav s kožo, ki prizadene oba spola in se pojavi pri približno 80 odstotkov mladostnikov. OK, kaj pa akne po 25. letu? Po dvajsetemu letu naj bi počasi izginile, a lahko ostanejo prisotne (ali se pojavijo prvič) vse do tridesetega leta starosti in še dlje, še posebej pri ženskah. Vzrok? Akne, ki se pojavljajo v odrasli dobi so večinoma vnetnega tipa in jo spremljajo stalno prisotna rdečina, povečana občutljivost in brazgotine, ki se počasi celijo (tudi kolagen po 25.letu hitreje upada, posledično se koža počasneje celi). 

Potrebno je poudariti, da ni univerzalnega vzroka za akne v odrasli dobi. Strokovnjaki menijo, da so najpomembnejši vzroki za njihov nastanek velike količine vsakodnevnega stresa ter predvsem hormonsko neravnovesje in slaba prehrana.

Zakaj je toliko poudarka na prehrani? Prvi korak do lepe in zdrave kože oziroma obvladljivega stanja je definitivno zdrava in urejena prehrana ter dodatki kot so selen, cink (pomaga pri celjenju kože), kolagen, msm... Zdravje kože se definitivno začne od znotraj!

ZDRAVLJENJE AKEN

Produktov za zdravljenje aken je ogromno in predvsem neznanje, uporaba in interpretacija napačnih produktov je tisto, ki naredi več škode kot koristi (vsaj pri meni je bilo tako, dokler nisem pred leti začela z raziskovanjem retinoidov). Zdravljenje aken je kar kompleksna zadeva, a s previdnim in pametnim pristopom lahko narediš ogromno.


RETINOIDI?

Yes please! Noro popularni, a z razlogom. Retinoidi imajo sposobnost ustavljanja vidnih znakov staranja, tako da blažijo fine linije in gube. Poleg tega pa tudi normalizirajo in okrepijo elastičnost kože. Retinoidi prav tako dokazano zdravijo pigmentne madeže, brazgotine od aken in lise, nastale zaradi izpostavljanja UV žarkom prav tako preprečujejo razpad in izgubo kolagenskih vlaken s pospeševanjem sinteze kolagena. Retinoidi že več desetletij uspešno uporabljajo pri zdravljenju zmernih aken saj pomagajo zmanjševati vnetja, ki so prisotna pri aknah in imajo pomemben vpliv na produkcijo sebuma-pozitivno vplivajo na zmanjšano produkcijo sebuma (za tiste z res mastno kožo priporočam tudi niacinamid). Pri uporabi retinoidov je potrebna velika mera potrpežljivosti in previdnosti. Prav tako pa je ob uporabi izdelkov z retinoidom OBVEZNA uporaba SPF zaščitnega faktorja (najmanj 30). 

Retinoidi so torej zelo močne učinkovine. Če retinoide razporedim od najblažjega do najmočnejšega, si sledijo tako:

Retinyl palmitate<Retinol<Retinal(dehyde)<Adapalene<Tretinoin<Tazarotene<Isotretinoin


RETINAL! TRENUTNO NAJLJUBŠI RETINOID

Zakaj je moj favorit? Ker ima pomemben vpliv na anti-age efekt, prav tako pa pozitivno vpliva na zdravljenje aken. Je močnejši kot retinol, a je hkrati primeren tudi za občutljivo do zelo občutljivo kožo. Nima večjih stranskih učinkov kot so luščenje kože, a hkrati prodre vse do epidermisa (to je naš cilj).

Kot sem omenila prej, lepotnih produktov in znamk je na našem trgu ogromno. A vedno znova se vračam h znamki Avène. Njihov slavni Triacnel bo zamenjala Cleanance Women krema, jaz pa se trenutno navdušujem nad njihovo Cleanance WOMEN gladilno nočno kremo (klik), ki vsebuje retinal (retinaldehid) in Cleanance Women korektivni serum (klik), ki vsebuje glikolno in mlečno kislino.


REZULTATI PO UPORABI

Cleanance WOMEN gladilna nočna krema je zame lepotno odkritje leta. Po nekaj tednih pridne uporabe (pred tem sem imela retinol od The Ordinary) lahko povem, da že dolgo nisem imela tako čiste in gladke kože. Opažam tudi to, da so pore vidno manjše, prav tako se koža manj masti in brazgotinice od aken so manjše. Ker je moja koža tudi po 25. letu nagnjena h aknam (hormonske akne), sem spremljala predvsem efekt na področju brade, kjer imam največ težav. Prav tu sem opazila daleč najboljši rezultat in izboljšanje vnete situacije. Rdečica in vneto področje od aken je vidno zmanjšano, koža se hitreje celi in tudi ko pride do nastanka novih aken, se le te hitreje pozdravijo in izginejo. Ocenim lahko, da je z souporabo Cleanance  Women nočne gladilne kreme in  Cleanance Women seruma moja koža vidno bolj zdrava, brazgotinice od aken so v boljšem stanju in tudi gubice so manj opazne, koža pa je vidno bolj napeta in sijoča. Z uporabo bom definitivno nadaljevala, prav tako pa grem aprila spet na Skinpen terapijo (microneedling), ki mi še dodatno pomaga pri zdravljenju brazgotinic po aknah.

V kolikor si tudi sama v iskanju dobre oziroma najboljše nege za problematično kožo po 25. letu, absolutno priporočam uporabo.

Če zaključim, retinoidi so ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko narediš za svojo kožo (poleg uporabe SPF kreme). Svetujem le postopno uvajanje kože (za začetnike) na retinoide in spremljanje rezultatov. In seveda veliko mero potrpežljivosti! Pomembno je, da izbrane retinoide v svojo vsakdanjo rutino nege vpeljujemo postopoma in se na ta način poskušamo izogniti negativnim stranskih učinkom (luščenje, poškodovana bariera kože...)xoxo,

K.

No comments

Negativity free! Thank you dolls for all your lovely comments!